Răspuns :
Povestea ” Capra cu trei iezi ” are o morală implicită, animalele nu sunt un pretext pentru a zugrăvi viața tărănească, ele sunt simblouri, ca în teatrul cu păpuși. Capra devine o mască de comedie care simbolizează tipul feminin vorbăreț și văităreț. Mijlocul de caracterizare a acesteia nu este analiza, este desfășurarea dramatică.
” Văduvă sărmană ”, având trăsături de caracter specifice unei femei din popor, capra este harnică, stăpână pe sine, dârză și iscusită. Mamă grijulie, deși pleacă pentru a aduna hrana zilnică aceasta nu uită să le împărtășească cânteva sfaturi iezilor săi pentru a-i ferii de nenorociri: ” – Dragii mamei copilași ! Eu mă duc în pădure ca să mai duc ceva de-a mâncării. Dar voi, încuieți ușa după mine, ascultați unul de altul, și să nu cumva să deschideți până ce nu-ți auzi glasul meu. ”
Abia după ce a constatat ” potopul ” ce se năpustise peste casa sa, capra, holbând ochii prin casă, e cuprinsă de spaimă și ” rămâne încremenită ”; Pe măsură ce i se povestește amănunțit de isprava făcută de către lup aceasta se gândește să-l pedepsească: ” Ei, taci, cumătre, că te-oiu dobzăla eu ! Cu mine ți-ai pus boii în plug ? Apoi, ține minte că ai să-i scoți fără coarne ! ”.
Falsul praznic al iezilor îi aduce moartea lupului: ” Și așa s-a păgubit sărmana capră și de cei doi iezi, da' și de cumătru-său lupul păgubașă a rămas, și păgubașă să fie. ”
Vă mulțumim că ați vizitat platforma noastră dedicată Limba română. Sperăm că informațiile oferite v-au fost utile. Dacă aveți întrebări sau aveți nevoie de asistență suplimentară, nu ezitați să ne contactați. Așteptăm cu nerăbdare să vă revedem și nu uitați să ne salvați în lista de favorite!