Răspuns :
Exemple
[tex]1: 5^{x} = \frac{1}{125} 5^{x} = 5^{-3} =\ \textgreater \ x = -3 2: 49^{x} = \frac{1}{343} 7^{2x}= 7^{-3} =\ \textgreater \ 2x = -3 =\ \textgreater \ x= - \frac{3}{2} [/tex]
[tex]1: 5^{x} = \frac{1}{125} 5^{x} = 5^{-3} =\ \textgreater \ x = -3 2: 49^{x} = \frac{1}{343} 7^{2x}= 7^{-3} =\ \textgreater \ 2x = -3 =\ \textgreater \ x= - \frac{3}{2} [/tex]
ecuatiile exponentile se efectueaza in felul urmator
se da enuntul
3∧2x+1=3∧5
in enuntul nostru avem aceeasi baza
3⇒baza
2x+1=exponenti
5=exponenti
∧⇒ridicarea la putere
ca sa putem elimina baza ,adica pe acel3 punem conditii de existenta
CE 2X+1≥0⇒X≥-1/2
dupa ce am pus conditile de existenta ,putem lucra cu exponentii
2x+1=5⇒2x=5-1⇒2x=4⇒x=4/2⇒x=3
alt exemplu
5∧2x=25⇒
ca sa putem lucra cu aceeasi baza .pe 25 il putem nota ca 5²⇒si o sa avem
5∧2x=5²
acum avem aceasi baza pe 5
in acest caz nu necesita conditie de existenta
2x=2⇒x=2/2⇒x=1
sucees
se da enuntul
3∧2x+1=3∧5
in enuntul nostru avem aceeasi baza
3⇒baza
2x+1=exponenti
5=exponenti
∧⇒ridicarea la putere
ca sa putem elimina baza ,adica pe acel3 punem conditii de existenta
CE 2X+1≥0⇒X≥-1/2
dupa ce am pus conditile de existenta ,putem lucra cu exponentii
2x+1=5⇒2x=5-1⇒2x=4⇒x=4/2⇒x=3
alt exemplu
5∧2x=25⇒
ca sa putem lucra cu aceeasi baza .pe 25 il putem nota ca 5²⇒si o sa avem
5∧2x=5²
acum avem aceasi baza pe 5
in acest caz nu necesita conditie de existenta
2x=2⇒x=2/2⇒x=1
sucees
Vă mulțumim că ați vizitat platforma noastră dedicată Matematică. Sperăm că informațiile oferite v-au fost utile. Dacă aveți întrebări sau aveți nevoie de asistență suplimentară, nu ezitați să ne contactați. Așteptăm cu nerăbdare să vă revedem și nu uitați să ne salvați în lista de favorite!