Răspuns :
Salut!
⋆⋆⋆⋆⋆
Transformați enunțul dat mai jos în două feluri - prin expansiune și prin contragere. Comparați rezultatele.
⋆⋆⋆⋆⋆
Răspuns:
Pași de rezolvare:
- Sublinierea predicatelor și despărțirea în propoziții a frazei.
„Astfel,[tex]/^{1}[/tex]fără să vrem,[tex]/^{2}[/tex]căsătoria iradia ca un gigant magnet,[tex]/^{1}[/tex]dar se și aținea ca o imensă capcană întinsă tuturor viețuitoarelor văzduhului, pământului și subpământului,[tex]/^{3}[/tex]care roiau în jurul ei ca fluturii la lumină[tex]/^{4}[/tex]și veneau[tex]/^{5}[/tex] să moară în flacăra armelor noastre.[tex]/^{6}[/tex]” (Vasile Voiculescu)
- Realizarea expansiunii, prin introducerea unui predicat suplimentar:
- structura „ca fluturii la lumină” a fost dezvoltată astfel încât să se obțină o propoziție: „așa cum roiesc fluturii la lumină”
„Astfel,[tex]/^{1}[/tex]fără să vrem,[tex]/^{2}[/tex]căsătoria iradia ca un gigant magnet,[tex]/^{1}[/tex]dar se și aținea ca o imensă capcană întinsă tuturor viețuitoarelor văzduhului, pământului și subpământului,[tex]/^{3}[/tex]care roiau în jurul ei [tex]/^{4}[/tex]așa cum roiesc fluturii la lumină[tex]/^{5}[/tex]și veneau[tex]/^{6}[/tex] să moară în flacăra armelor noastre.[tex]/^{7}[/tex]”
- Realizarea contragerii, prin eliminarea unui predicat din text:
- propoziția nr. 2, „fără să vrem” va deveni complement circumstanțial de mod prin eliminarea predicatului verbal: „fără vrere”
„Astfel, fără vrere, căsătoria iradia ca un gigant magnet,[tex]/^{1}[/tex]dar se și aținea ca o imensă capcană întinsă tuturor viețuitoarelor văzduhului, pământului și subpământului,[tex]/^{2}[/tex]care roiau în jurul ei ca fluturii la lumină[tex]/^{3}[/tex]și veneau[tex]/^{4}[/tex] să moară în flacăra armelor noastre.[tex]/^{5}[/tex]”
- Compararea rezultatelor și explicații suplimentare
Expansiunea este transformarea (dezvoltarea) părților de propoziție în propoziții subordonate corespunzătoare.
În procesul de expansiune, va apărea un predicat nou și un element subordonator.
Exemplu de expansiune:
A sta în banca ta înseamnă[tex]/^{1}[/tex] să te păzești de răutăți.[tex]/^{2}[/tex]
Dacă stai în banca ta[tex]/^{1}[/tex] înseamnă[tex]/^{2}[/tex] să te păzești de răutăți.[tex]/^{3}[/tex]
Contragerea este transformarea (restrângerea) propozițiilor subordonate în părțile de propoziție corespunzătoare.
Procesul de contragere presupune eliminarea predicatului și a elementului subordonator, deoarece dispare propoziția subordonată.
Exemplu de contragere:
Toată lumea fuge de omul[tex]/^{1}[/tex] care pârăște,[tex]/^{2}[/tex] chiar și cel cu care bârfește.[tex]/^{3}[/tex]
Toată lumea fuge de omul pârâcios,[tex]/^{1}[/tex] chiar și cel cu care bârfește.[tex]/^{2}[/tex]
Comparând rezultatele în urma expansiunii și contragerii, observăm la final același număr de propoziții după cum a fost inițial fraza, deoarece a apărut un predicat în plus în urma expansiunii și a dispărut altul în urma contragerii. Sensul frazei a rămas același.
Vă mulțumim că ați vizitat platforma noastră dedicată Limba română. Sperăm că informațiile oferite v-au fost utile. Dacă aveți întrebări sau aveți nevoie de asistență suplimentară, nu ezitați să ne contactați. Așteptăm cu nerăbdare să vă revedem și nu uitați să ne salvați în lista de favorite!