Răspuns :
Daca randamentul este acelasi in toate cazurile, cantitatea de energie electrica necesara fierberii este egala in toate cazurile. De asemenea, presupun ca sursa de tensiune e aceeasi in toate cazurile.
In general, energia electrica este definita ca putere inmultita cu timp
[tex]W=P*t[/tex] Puterea electrica este definita ca tensiune inmultita cu intensitate
[tex]P=U*I[/tex] sau folosindu-ne de legea lui Ohm [tex]I=\frac{U}{R}[/tex] devine [tex]P=U*\frac{U}{R}=\frac{U^{2}}{R}[/tex]
Aplicand pentru toate cele trei cazuri avem
[tex]W=P_{1}*t_{1}=\frac{U^{2}}{R_{1}}*t_{1}\Rightarrow \frac{1}{R_{1}}=\frac{W}{U^{2}*t_{1}}[/tex]
Similar pentru t2,R2
[tex]W=P_{2}*t_{2}=\frac{U^{2}}{R_{2}}*t_{2}\Rightarrow \frac{1}{R_{2}}=\frac{W}{U^{2}*t_{2}}[/tex]
Daca rezistoarele sunt puse in paralel rezistenta lor echivalenta este:
[tex]\frac{1}{R}=\frac{1}{R_{1}}+\frac{1}{R_{2}}[/tex]
Atunci in ultimul caz avem:
[tex]W=U^{2}*frac{1}{R}*t=U^{2}*(\frac{1}{R_{1}}+\frac{1}{R_{2}})*t=U^{2}*(\frac{W}{U^{2}*t_{1}}+\frac{W}{U^{2}*t_{2}})*t[/tex]
Facem impartirile prin U patrat si W si rezulta ca
[tex](\frac{1}{t_{1}}+\frac{1}{t_{2}})*t=1\Rightarrow t=\frac{t_{1}*t_{2}}{t_{1}+t_{2}}[/tex]
In general, energia electrica este definita ca putere inmultita cu timp
[tex]W=P*t[/tex] Puterea electrica este definita ca tensiune inmultita cu intensitate
[tex]P=U*I[/tex] sau folosindu-ne de legea lui Ohm [tex]I=\frac{U}{R}[/tex] devine [tex]P=U*\frac{U}{R}=\frac{U^{2}}{R}[/tex]
Aplicand pentru toate cele trei cazuri avem
[tex]W=P_{1}*t_{1}=\frac{U^{2}}{R_{1}}*t_{1}\Rightarrow \frac{1}{R_{1}}=\frac{W}{U^{2}*t_{1}}[/tex]
Similar pentru t2,R2
[tex]W=P_{2}*t_{2}=\frac{U^{2}}{R_{2}}*t_{2}\Rightarrow \frac{1}{R_{2}}=\frac{W}{U^{2}*t_{2}}[/tex]
Daca rezistoarele sunt puse in paralel rezistenta lor echivalenta este:
[tex]\frac{1}{R}=\frac{1}{R_{1}}+\frac{1}{R_{2}}[/tex]
Atunci in ultimul caz avem:
[tex]W=U^{2}*frac{1}{R}*t=U^{2}*(\frac{1}{R_{1}}+\frac{1}{R_{2}})*t=U^{2}*(\frac{W}{U^{2}*t_{1}}+\frac{W}{U^{2}*t_{2}})*t[/tex]
Facem impartirile prin U patrat si W si rezulta ca
[tex](\frac{1}{t_{1}}+\frac{1}{t_{2}})*t=1\Rightarrow t=\frac{t_{1}*t_{2}}{t_{1}+t_{2}}[/tex]
Vă mulțumim că ați vizitat platforma noastră dedicată Fizică. Sperăm că informațiile oferite v-au fost utile. Dacă aveți întrebări sau aveți nevoie de asistență suplimentară, nu ezitați să ne contactați. Așteptăm cu nerăbdare să vă revedem și nu uitați să ne salvați în lista de favorite!