👤

Rezolvați in Z ecuația : x^3-y^3=xy+13.

Răspuns :

Trecem termenul xy in partea cealalta
[tex]x^{3}-xy-y^{3}=13[/tex]
observam ca 
[tex]8=2^{3}<13<3^{3}=27[/tex] Pentru ca scazi dintr-un numar la a treia un alt numar intreg la puterea a treia, atunci deja x=3,y=2 este o prima solutie posibila
[tex]3^{3}-3*2-2^{3}=27-6-8=27-14=13[/tex] Deci asta este o solutie
sa ne uitam cu atentie asupra ecuatiei pe care o avem
[tex]x^{3}-xy-y^{3}=(x-y)(x^{2}+xy+y^{2})-xy[/tex] deci observam ca si in cazul in care am pastra diferenta x-y la o valoare relativ mica, al doilea termen al produsului va creste foarte rapid daca dam valori mai mari pentru x si y. Deci nu va mai fi alta solutie
Observi apoi ca relatia [tex]x^{3}-xy-y^{3}[/tex] este simetrica pentru numere negative
astfel, daca x=-y si y=-x avem relatia
[tex](-y)^3-(-y)*(-x)-(-x)^{3}=x^{3}-xy-y^{3}[/tex] deci sunt aceeasi expresie
atunci deduci doua lucruri
odata: daca x=3,y=2 este o solutie, atunci si x=(-y)=-2 si y=(-x)=-3 este o solutie
Doi: inegalitatea cu cresterea rapida de mai sus va deveni inegalitate cu scadere foarte rapida pentru numere negative

Deci solutiile intregi sunt (x,y)=(-2,-3),(3,2)
Vă mulțumim că ați vizitat platforma noastră dedicată Matematică. Sperăm că informațiile oferite v-au fost utile. Dacă aveți întrebări sau aveți nevoie de asistență suplimentară, nu ezitați să ne contactați. Așteptăm cu nerăbdare să vă revedem și nu uitați să ne salvați în lista de favorite!


Ez Askings: Alte intrebari