👤

precizati resursela naturale intalnite in romania.


Răspuns :



România oferă o serie de resurse naturale care au îmbogăţit economia ţării de-a lungul timpului şi ne-au dezvoltat ca societate. Indiferent cât de mult credem că ne aflăm în siguranţă în faţa daunelor provocate mediului, noi, oamenii, suntem dependenţi de ecosisteme, întrucât ele influenţează fiecare aspect al bunăstării noastre, inclusiv supravieţuirea. Trebuie înţeles faptul că resursele naturale pot fi epuizabile.

Atunci când vine vorba despre resurse naturale epuizabile, pot fi amintite două caracteristici: stocuri bine determinate, finite, respectiv arii geografice, locuri identificate. Printre cele mai importante resurse naturale epuizabile se numără: resursele energetice, respectiv petrolul, gazele naturale, cărbunii; resursele metalurgice feroase, de exemplu fierul; resursele metalurgice neferoase, precum aurul, argintul, aluminiul, magneziul, cuprul, zincul şi plumbul.

Resursele naturale epuizabile din România pot fi atât neregenerabile cât şi regenerabile. Cele neregenerabile se distrug prin consum iar pentru refacerea lor este necesară o perioadă de timp măsurată la scara geologică (milioane sau miliarde de ani). Din această categorie fac parte rezervele de cărbune, petrolul, minereurile de fier şi gazele naturale. Resursele epuizabile regenerabile sunt acelea care fac parte din biosferă, respectiv plante sau animale, care se pot reface în perioade de timp mult mai scurte.

De asemenea, atunci când vine vorba de resurse, şi mai ales de cele epuizabile, trebuie să facem referire şi la rezerve. Conceptul de rezervă se referă la stocuri cunoscute prin explorări. Volumul/stocul rezervelor depinde de cerere/preţuri, ştiinţă/tehnologie, modele anterioare de extracţie, deci are un caracter dinamic în timp. Rezerva poate fi considerată o parte din resursa potenţială.

Preţurile pot stimula sau înfrâna volumul extracţiei, iar progresul tehnologic conduce la intensificarea exploatărilor.

Care sunt cele mai importante resurse naturale din România?

Exploatarea şi utilizarea resurselor naturale epuizabile trebuie să se facă ţinându-se cont de faptul că şi generaţiile viitoare trebuie să beneficieze de ele, căci în situaţia epuizării resurselor neregenerabile acestea nu pot fi create/refăcute în timpuri istorice şi deci, exploatarea stocului cunoscut se reduce treptat până la cota “0”.

România se află pe locul 35 în top 40 mondial al ţărilor cu cele mai mari rezerve de aur la băncile centrale, cu o rezervă de aur de 103,7 tone.

În ceea ce priveşte minereurile auro-argentifere din subsolurile României, la începutul anului 2011, acestea erau estimate la 760 de tone, potrivit Strategiei industriei miniere pentru perioada 2012-2035.

În România, cele mai importante cantităţi de aur au fost găsite, de-a lungul anilor, în aşa-numitul patrulater aurifer. Este vorba de o zonă din Munţii Apuseni, care cuprinde minele din zona Roşia Montană, Bucium, Baia de Arieş, Almaş, Brad şi Săcărâmb. După închiderea minelor de aur, înainte de aderarea României la UE, România nu a mai extras niciun gram de aur.

Gaz metan, gaze asociate, petrol, huila, cărbune brun, lignit, hidroenergie, ape geotermale, minereu de fier, mangan, minereu complex, minereu auro-argentifere, minereu de aluminiu, sare, granit, marmura, calcar.