👤

Un triunghi dreptunghic isoscel ABC cu unghiul A de 90* și triunghiulara BCE este echilateral.Calculati lungimea lui AE.

Un Triunghi Dreptunghic Isoscel ABC Cu Unghiul A De 90 Și Triunghiulara BCE Este EchilateralCalculati Lungimea Lui AE class=

Răspuns :

Notam intersectia dintre BC si AE cu litera D.
ABC triunghi dreptunghic isoscel inseamna ca AB=AC(1) si unghiurile sunt egale
[tex]\angle{ABC}=\angle{ACB}[/tex]=45(2)
Daca BCE este echilateral atunci toate laturile sunt egale
BC=CE=BE(3) si toate unghiurle sunt egale
[tex]\angle{ECB}=\angle{CBE}=\angle{BEC}=60[/tex](4)
luam in considerare triunghiurile ACE si ABE. Observam din (1) si (3) ca laturile sunt egale doua cate doua iar unghiurile dintre ele
[tex]\angle{ACE}=\angle{ACB}+\angle{ECB}=45+60=105[/tex]
[tex]\angle{ABE}=\angle{ABC}+\angle{CBE}=45+60=105[/tex]
deci si unghiurile dintre laturi sunt egale intre alte
[tex]
\angle{ACE}=\angle{ABE}[/tex]  atunci avem un caz de congruenta ABE,ACE si inseamna ca si unghiurile ramase sunt egale
[tex]\angle{CAE}=\angle{BAE}[/tex] de unde rezulta ca AE este bisectoare pentru unghiul A, si AD este bisectoare in triunghiul dreptunghic isoscel ABC. Bisectoarea intr-un triunghi isoscel este in acelasi timp si inaltime, deci AD este inaltime
Folosind teorema lui Pitagora aflam lungimea ipotenuzei
[tex]BC^{2}=AB^{2}+AC^{2}=2AB^{2}=2*36=72\Rightarrow BC=\sqrt{72}=6\sqrt{2}[/tex] 
Stim ca inaltimea dintr-un triunghi dreptunghic isoscel este egala cu jumatate din ipotenuza(e simplu sa verifici: AD este perpendiculara pe BC inseamna ca ADB este triunghi dreptunghic cu catetele AD si CD si unghiuri de 45grade, ceea ce inseamna ca este si isoscel AD=CD=BC/2 pentru ca AD este si inaltime dar si mediana, D este la mijlocul lui BC)
[tex]AD=\frac{BC}{2}=\frac{6\sqrt{2}}{2}=3\sqrt{2}[/tex]

Cum am spus, AD este si mediana, D este mijlocul lui BC, atunci ED este si ea mediana in triunghi echilateral. Daca este mediana, inseamna ca este si inaltime in triunghiul echilateral, care are formula
[tex]ED=\frac{l\sqrt{3}}{2}[/tex]  unde l este latura triunghiului echilateral
dar vedem ca BC este latura a triunghiului atunci l=BC
[tex]ED=\frac{BC\sqrt{3}}{2}=\frac{6\sqrt{2}*\sqrt{2}}{2}=6[/tex]
Atunci lungimea AE este
[tex]AE=AD+ED=3\sqrt{2}+6[/tex]