Răspuns :
Perioada de vegetaţie a grâului de toamnă durează, în condiţiile din ţara noastră, circa 9 luni (270 - 290 zile). In acest interval, de la germinare şi până la maturitate, plantele de grâu trec prin anumite faze (stadii) fenologice, care se recunosc prin schimbările în aspectul exterior al plantelor şi care sunt însoţite de modificări interne în biologia plantei. De regulă este dificil de a delimita strict aceste faze, deoarece, parţial, ele se suprapun, sau se desfăşoară în paralel
În general, este acceptată împărţirea perioadei de vegetaţie a plantelor de grâu în următoarele faze fenologice: germinare (răsărire), înrădăcinare, înfrăţire, formarea (alungirea) paiului, înspicare-înflorire-fecundare, formarea şi coacerea (maturarea) boabelor. La rândul lor, fazele prezentate se grupează în etapa (perioada) vegetativă, caracterizată prin dezvoltarea organelor vegetative ale plantelor (de la germinare la înfrăţire) şi etapa generativă (reproductivă) caracterizată prin dezvoltarea inflorescenţei, a florilor şi formarea boabelor (de la începutul alungirii paiului şi pana la coacerea deplină).
Vă mulțumim că ați vizitat platforma noastră dedicată Biologie. Sperăm că informațiile oferite v-au fost utile. Dacă aveți întrebări sau aveți nevoie de asistență suplimentară, nu ezitați să ne contactați. Așteptăm cu nerăbdare să vă revedem și nu uitați să ne salvați în lista de favorite!