Răspuns :
Legenda despre Negru-Vodă, „întemeietor” al Ţării Româneşti, este similară cu cea a voievodului Dragoş, „descălecătorul” Moldovei. Potrivit tradiţiei populare, păstrată în Muscel, trăia pe vremea tătarilor, peste munţi, în Ţara Făgăraşului, un român viteaz, frumos şi înţelept. El a strâns în jurul lui mai mulţi voinici, cărora le-a vorbit despre suferinţele îndurate de pe urma tătarilor de fraţii lor de dincolo de munţi. După ce au chibzuit îndelung, ei au hotărât într-un glas să vină în sprijinul acestora; au trecut munţii şi au ajuns la Câmpulung. Era într-o zi de sărbătoare. Lume multă era adunată aici. Sosirea lor a produs o mare bucurie şi ei nu s-au mai îndurat să-şi părăsească fraţii. S-au aşezat la Câmpulung şi s-au pregătit de luptă cu tătarii. Cu prilejul târgului de Sfânt Ilie, în timp ce, încărcaţi de prăzi, tătarii se veseleau, au fost atacaţi de Negru-Vodă; mulţi tătari au fost ucişi, iar cei rămaşi în viaţă, alungaţi din ţară. „Pe urmă, Negru-Vodă a început să aşeze lucrurile în ţară; a făcut cetăţi, mănăstiri, sate şi oraşe pe la toate poalele munţilor şi pe văile râurilor”.
De numele lui Negru-Vodă, venit din Făgăraş la Câmpulung, tradiţia mai leagă, pe lângă „întemeierea” ţării, şi eliberarea ei de tătari, mutarea scaunului, precum şi ridicarea bisericii, a curţilor şi caselor domneşti la Curtea de Argeş. Soţiei sale, de religie romano-catolică, i se atribuie biserica Sân-Nicoară, pe care ea ar fi clădit-o în timp ce Negru-Vodă era plecat să alunge pe tătari. La întoarcere, Negru-Vodă ar fi poruncit ca biserica, ridicata fără ştirea sa, să fie dărâmată.
Vă mulțumim că ați vizitat platforma noastră dedicată Geografie. Sperăm că informațiile oferite v-au fost utile. Dacă aveți întrebări sau aveți nevoie de asistență suplimentară, nu ezitați să ne contactați. Așteptăm cu nerăbdare să vă revedem și nu uitați să ne salvați în lista de favorite!