Răspuns :
Poet inscris in directia literara manifestata in literatura romana in perioada postbelica (anii '60-'70), Nichita Stanescu dezvolta in versurile sale o viziune originala si neasteptata asupra temelor deja consacrate ale liricii.
Un exemplu in acest sens este si poezia „Inapoierea cheii'', a carei tema centrala - iubirea - este sustinuta prin complexul de sentimente ce i se asociaza: dor, regret, tristete, nostalgie, durere. Eul liric aflat in ipostaza confesiva (mi-, sa pot) isi constientizeaza si chiar isi contempla estetic suferinta, transformand-o in obiect al poeziei.
Simplitatea aparenta a textului este data, la nivelul structurii, de versul liber - fara rima, fara ritm, cu masura variabila - prin care se obtine efectul rostirii spontane si sincere. Desi sunt prezente putine figuri de stil - specificul liricii stanesciene vine mai degraba din utilizarea unui vocabular simplu, chiar prozaic, si din manuirea limbii poetice sub forma unor jocuri verbale subtile -, se distinge, totusi, repetitia asimetrica a cuvantului dor, care devine si purtator de mesaj al poeziei prin reluarea in versul „Mi-e dor''. Un alt mijloc stilistic bogat in semnificatii poetice este definitia metaforica. Astfel, prin structura strofica „Tristetea, ea,/ nu este gand/ ea lucru este'', poetul confera o materialitate grea in sens propriu trairii sale, exprimand intensitatea tristetii, tot asa cum „durerea vietii/ e un lucru, - / nu contemplarea lui''.
Textul „Inapoierea cheii'' reprezinta, asadar, o meditatie confesiva, cu note nostalgice si duioase, pe tema destramarii cuplului si a neputintei indragostitului in fata poverii amintirilor.
Vă mulțumim că ați vizitat platforma noastră dedicată Limba română. Sperăm că informațiile oferite v-au fost utile. Dacă aveți întrebări sau aveți nevoie de asistență suplimentară, nu ezitați să ne contactați. Așteptăm cu nerăbdare să vă revedem și nu uitați să ne salvați în lista de favorite!