👤

deosebirea si asemănarea dintre spongeri si celenterate

Răspuns :

Spongierii fac parte din încrengătura porifera a regnului animal şi poartă această denumire datorită sponginei, o substanţă organică aflată între două straturi de celule, care constituie peretele corpului. Cele două straturi de celule se numesc ectoderm, cel aflat în exterior şi respectiv endoderm, cel aflat în interior.

Spongina este străbătută de spiculi calcaroşi sau silicoşi care întăresc scheletul corpului. Spongierii sunt animale coloniale sau solitare fixe (fixate de un substrat, nu se pot deplasa). Peretele corpului are numeroşi pori situaţi pe toată suprafaţa corpului prin care spongierul aspiră apa încărcată cu particule nutritive. În partea superioară a corpului are un oscul, un por de dimensiuni mai mari prin care spongierul elimină surplusul de apă, aspirat o dată cu hrană.

Celenteratele sunt animale diblastice libere sau fixate, având corpul alcătuit din două straturi de celule, ectodermul şi endodermul, între care se află mezogleea şi o masă gelatinoasă. La celenterate apare pentru prima dată în seria animală cavitatea gastrică. Celenteratele au sistem nervos şi muscular. Sistemul nervos este format dintr-o reţea de celule nervoase, întinse pe toată suprafaţa corpului, la unele formându-se aglomerări de celule nervoase. La celenterate apar şi primele organe de simţ: ocelii (ochi primitivi) şi statocistele (organe ale echilibrului).

Deosebirea este ca celenteratele sunt libere,si spongieri sunt fixati,iar asemanarea este ca sunt pluricelurare si traiesc in apa