Răspuns :
A1
a)
Pentru 0,99:
[tex] \frac{99}{100}= \frac{n(n+2)}{(n+1)^{2}} \\ [/tex]
Facem produsul mezilor si extremilor:
[tex]99n^{2}+198n+99=100n^{2}+200n\\ n^{2}+2n-99=0 [/tex]
n∈{-11, 9}
-11 este imposibil ==> Rangul lui 0,99 este n = 9
Pentru 0,9999:
[tex] \frac{9999}{10000}= \frac{n(n+2)}{(n+1)^{2}}\\ 9999n^{2}+19998n+9999=10000n^{2}+20000n\\ n^{2}+2n-9999=0 [/tex]
n∈{-101,99}
-101 e imposibil ==> Rangul este n = 99
Pentru 35/36:
[tex] \frac{35}{36}= \frac{n(n+2)}{(n+1)^{2}}\\ 35n^2+70n+35=36n^{2}+72n\\ n^{2}+2n-35=0\\ [/tex]
n∈{-7, 5}
-7 este imposibil ==> Rangul termenului este n = 5;
b)
[tex]b _{n}= \frac{1*3}{2^{2}}* \frac{2*4}{3^{2}}* \frac{3*5}{4^{2}}*...* \frac{n(n+2)}{(n+1)^{2}}\\ b_{n}= \frac{1*2*3*...*n*3*4*5*...*(n+1)*(n+2)}{(2*3*4*...*n*(n+1))*(2*3*4*...*(n+1))} \\ [/tex]
Le-am scris mai rasfirat ca sa vezi cum se simplifica:
[tex]b_{n}= \frac{1*(n+2)}{(n+1)*2} \\ b_{n}= \frac{n+2}{2(n+1)} [/tex]
A2.
a)
[tex]a_{n+1}=a_{n}+b_{n}[/tex]
Inlocuim:
[tex] \frac{n+1}{n+2}= \frac{n}{n+1}+b_{n}\\ b_{n}= \frac{n+1}{n+2}-\frac{n}{n+1}\\ b_{n}= \frac{(n+1)^{2}-n(n+2)}{(n+1)(n+2)} = \frac{1}{(n+1)(n+2)} [/tex]
b)
Ar fi mai bine sa scriem suma dupa formula la care am ajuns putin mai inainte:
[tex]b_{n}=\frac{n+1}{n+2}-\frac{n}{n+1}\\ S= \frac{2}{3}- \frac{1}{2}+ \frac{3}{4}- \frac{2}{3}+ \frac{4}{5}- \frac{3}{4}+...+ \frac{n}{n+1}- \frac{n-1}{n}+ \frac{n+1}{n+2} - \frac{n}{n+1} \\[/tex]
Dupa cum vezi termenii se reduc (unul cu plus, unul cu minus), si ne ramane:
[tex]S=- \frac{1}{2}+ \frac{n+1}{n+2} = \frac{n}{2(n+2)} [/tex]
A3
Presupunem ca este adevarata:
[tex]a_{n}=2^{n}+(-1)^{n}[/tex]
Inlocuim in relatia de recurenta:
[tex]2^{n}+(-1)^{n}=2^{n-1}+(-1)^{n-1}+2(2^{n-2}+(-1)^{n-2})\\ 2^{n}+(-1)^{n}=2^{n-1}+(-1)^{n-1}+2^{n-1}+2*(-1)^{n-2}\\ 2^{n}+(-1)^{n}=2^{n}+(-1)*(-1)^{n-2}+2*(-1)^{n-2}\\ 2^{n}+(-1)^{n}=2^{n}+(-1)^{n-2}[/tex]
Adevarat deoarece stiim ca (-1)^n alterneaza intre 1 (cand n este par) si -1 (cand n este impar), iar (n) si cu (n-2) au aceeasi paritate ==> Presupunerea facuta e adevarata
La a) se vede ca α = β = 1, din formula generala de mai sus
a)
Pentru 0,99:
[tex] \frac{99}{100}= \frac{n(n+2)}{(n+1)^{2}} \\ [/tex]
Facem produsul mezilor si extremilor:
[tex]99n^{2}+198n+99=100n^{2}+200n\\ n^{2}+2n-99=0 [/tex]
n∈{-11, 9}
-11 este imposibil ==> Rangul lui 0,99 este n = 9
Pentru 0,9999:
[tex] \frac{9999}{10000}= \frac{n(n+2)}{(n+1)^{2}}\\ 9999n^{2}+19998n+9999=10000n^{2}+20000n\\ n^{2}+2n-9999=0 [/tex]
n∈{-101,99}
-101 e imposibil ==> Rangul este n = 99
Pentru 35/36:
[tex] \frac{35}{36}= \frac{n(n+2)}{(n+1)^{2}}\\ 35n^2+70n+35=36n^{2}+72n\\ n^{2}+2n-35=0\\ [/tex]
n∈{-7, 5}
-7 este imposibil ==> Rangul termenului este n = 5;
b)
[tex]b _{n}= \frac{1*3}{2^{2}}* \frac{2*4}{3^{2}}* \frac{3*5}{4^{2}}*...* \frac{n(n+2)}{(n+1)^{2}}\\ b_{n}= \frac{1*2*3*...*n*3*4*5*...*(n+1)*(n+2)}{(2*3*4*...*n*(n+1))*(2*3*4*...*(n+1))} \\ [/tex]
Le-am scris mai rasfirat ca sa vezi cum se simplifica:
[tex]b_{n}= \frac{1*(n+2)}{(n+1)*2} \\ b_{n}= \frac{n+2}{2(n+1)} [/tex]
A2.
a)
[tex]a_{n+1}=a_{n}+b_{n}[/tex]
Inlocuim:
[tex] \frac{n+1}{n+2}= \frac{n}{n+1}+b_{n}\\ b_{n}= \frac{n+1}{n+2}-\frac{n}{n+1}\\ b_{n}= \frac{(n+1)^{2}-n(n+2)}{(n+1)(n+2)} = \frac{1}{(n+1)(n+2)} [/tex]
b)
Ar fi mai bine sa scriem suma dupa formula la care am ajuns putin mai inainte:
[tex]b_{n}=\frac{n+1}{n+2}-\frac{n}{n+1}\\ S= \frac{2}{3}- \frac{1}{2}+ \frac{3}{4}- \frac{2}{3}+ \frac{4}{5}- \frac{3}{4}+...+ \frac{n}{n+1}- \frac{n-1}{n}+ \frac{n+1}{n+2} - \frac{n}{n+1} \\[/tex]
Dupa cum vezi termenii se reduc (unul cu plus, unul cu minus), si ne ramane:
[tex]S=- \frac{1}{2}+ \frac{n+1}{n+2} = \frac{n}{2(n+2)} [/tex]
A3
Presupunem ca este adevarata:
[tex]a_{n}=2^{n}+(-1)^{n}[/tex]
Inlocuim in relatia de recurenta:
[tex]2^{n}+(-1)^{n}=2^{n-1}+(-1)^{n-1}+2(2^{n-2}+(-1)^{n-2})\\ 2^{n}+(-1)^{n}=2^{n-1}+(-1)^{n-1}+2^{n-1}+2*(-1)^{n-2}\\ 2^{n}+(-1)^{n}=2^{n}+(-1)*(-1)^{n-2}+2*(-1)^{n-2}\\ 2^{n}+(-1)^{n}=2^{n}+(-1)^{n-2}[/tex]
Adevarat deoarece stiim ca (-1)^n alterneaza intre 1 (cand n este par) si -1 (cand n este impar), iar (n) si cu (n-2) au aceeasi paritate ==> Presupunerea facuta e adevarata
La a) se vede ca α = β = 1, din formula generala de mai sus
Vă mulțumim că ați vizitat platforma noastră dedicată Matematică. Sperăm că informațiile oferite v-au fost utile. Dacă aveți întrebări sau aveți nevoie de asistență suplimentară, nu ezitați să ne contactați. Așteptăm cu nerăbdare să vă revedem și nu uitați să ne salvați în lista de favorite!